Από τον Φίλιππα Συρίγο με αγάπη προς την ΕΡΤ …

syrigos

Ο διχαστικός ρόλος της ΕΡΤ στο ελληνικό ποδόσφαιρο SportDay / Συρίγος Φίλιππος

Επί της ουσίας, δεν αγόρασε η ΕΡΤ τα τηλεοπτικά δικαιώματα Ολυμπιακού και Παναθηναϊκού, αλλά αυτές οι ομάδες αγόρασαν την ΕΡΤ, η οποία μεροληπτεί απροκάλυπτα για λογαριασμό τους, επηρεάζοντας έμμεσα τους διαιτητές και προκαλώντας την αγανάκτηση της κοινής γνώμης.

Η ΕΡΤ είναι ένας οργανισμός για τη λειτουργία του οποίου πληρώνουν (θέλουν, δεν θέλουν…) όλοι οι Ελληνες πολίτες. Αυτό δεν σημαίνει, όμως, ότι η ΕΡΤ αντιμετωπίζει τους πολίτες που τη συντηρούν (πολλές φορές και από το υστέρημά τους) ως ίσους μεταξύ τους. Το αντίθετο θα έλεγα…

Ειδικότερα στην ενημέρωση γύρω από το ποδοσφαιρικό πρωτάθλημα της Α’ Εθνικής κατηγορίας, τη λεγόμενη Σούπερ Λίγκα, η ΕΡΤ μεροληπτεί απροκάλυπτα. Μέχρι του σημείου, μάλιστα, να παίζει μεταξύ των ομάδων και των οπαδών τους ένα διχαστικό ρόλο, ο οποίος υπάρχει κίνδυνος να προκαλέσει εντάσεις και εκρήξεις, με απρόβλεπτα αποτελέσματα.

Το περίεργο είναι ότι η ΕΡΤ μεροληπτεί υπέρ των ομάδων που της έχουν εκχωρήσει, έναντι σκανδαλώδους μεγάλης χρηματικής αποζημίωσης, τα δικαιώματα τηλεοπτικής μετάδοσης των αγώνων τους. Λες και αυτή η πριμοδότηση δεν κρίνεται από μόνη της αρκετή για να είναι ευχαριστημένες οι ομάδες. Λες και τελικά δεν είναι η ΕΡΤ αυτή που αγόρασε τα τηλεοπτικά δικαιώματα των ομάδων, αλλά οι ομάδες, και ειδικότερα ο Ολυμπιακός και ο Παναθηναϊκός, είναι αυτές που αγόρασαν την ΕΡΤ!
Πολύ πρόσφατα περιστατικά αποδεικνύουν του λόγου το αληθές. Μόλις την περασμένη Κυριακή ο Παναθηναϊκός, ο οποίος νίκησε με αμφισβητούμενο πέναλτι στο 93′ τον Απόλλωνα Καλαμαριάς, από ενδεχόμενος θύτης μετατράπηκε σε παρ’ ολίγον θύμα! Πρώτον, γιατί το αμφισβητούμενο πέναλτι βαφτίστηκε πεντακάθαρο και, δεύτερον, επειδή ανακαλύφθηκε κι ένα άλλο, ακόμα πιο… πεντακάθαρο, το οποίο όμως αρνήθηκε στον Παναθηναϊκό ο απρόσεκτος διαιτητής του αγώνα!

Την ίδια Κυριακή ο μαγικός φακός της ΕΡΤ και τα κουρδισμένα παπαγαλάκια της κατάφεραν να κάνουν το άσπρο μαύρο και στον αγώνα Ηρακλής – Ολυμπιακός. «Αποδεικνύοντας» ότι τελικά δεν αδικήθηκε ο Ηρακλής, του οποίου ακυρώθηκε κανονικό γκολ, με το οποίο θα ισοφάριζε προς το τέλος του αγώνα, αλλά ο Ολυμπιακός, διότι:

1. Στο κόρνερ από το οποίο προήλθε το γκολ με το οποίο ο Ηρακλής προηγήθηκε στο σκορ, η μπάλα είχε στηθεί μερικά… εκατοστά μακριά από το σωστό σημείο!
2. Ο διαιτητής έκανε «γαργάρα» ένα οφθαλμοφανέστατο (!) πέναλτι εις βάρος του Ηρακλή, όταν αμυντικός του απέκρουσε με το χέρι την μπάλα μέσα στην περιοχή.

Να κάνουμε τους λογαριασμούς έπειτα από τα παραπάνω; Συν ένα γκολ, λοιπόν, ο Ηρακλής με αυτό που κακώς του ακυρώθηκε, αλλά και μείον ένα με αυτό που κακώς μέτρησε υπέρ αυτού! Αρα, ο Ηρακλής μένει στο ένα γκολ που γράφτηκε στο φύλλο αγώνα. Ομως ο Ολυμπιακός, εκτός από τα δύο αναμφισβήτητα του Κοβάσεβιτς, εδικαιούτο και ένα τρίτο από το πέναλτι που δεν του παραχωρήθηκε. Ετσι, λοιπόν, το σκορ θα έπρεπε, αντί για 2-2 που φωνάζουν οι οπαδοί του Ηρακλή, να ήταν 1-3 υπέρ του Ολυμπιακού, ο οποίος βγαίνει αδικημένος από το τελικό 1-2 και την όλη φασαρία που έγινε σε βάρος του!

Πώς το λέει ο Καραγκιόζης; Τα δικά μου δικά μου και τα δικά σου πάλι δικά μου! Ετσι δεν είναι; Ομως το μεγαλύτερο καραγκιοζιλίκι ήταν η πλήρης μετάδοση του απίστευτου διαγγέλματος που εκφώνησε μετά το ματς ο υπεύθυνος επικοινωνίας της ΠΑΕ Παναθηναϊκός. Γιατί -είπε- κάποιοι του την έπεσαν την ώρα που πήγαινε στο γήπεδο, αλλά αυτός, ως γνωστός φορέας της παναθηναϊκής ιδέας, δεν μασάει από τέτοια. Κι άλλα παρόμοια που παραλίγο να με κάνουν να βουρκώσω…

Δουλικότητα! Δεν εξηγείται διαφορετικά. Διότι δεν μιλούσε καν ο Τζίγκερ, που στο κάτω κάτω είναι ο πρόεδρος, αλλά ένας υπάλληλός του, ο οποίος βρήκε την ευκαιρία να περιαυτολογεί και να κομπάζει.

Ομως τα πράγματα δεν ήταν πάντα έτσι στην ΕΡΤ. Το μαγαζί πριν από πολλά χρόνια είχε αξιοπρέπεια και κύρος, για το οποίο φρόντιζαν τόσο οι δημοσιογράφοι όσο και η διοίκησή του. Θα σας διηγηθώ, λοιπόν, μια ιστορία του 1982 για να κάνετε τις συγκρίσεις με το σήμερα και να βγάλετε τα συμπεράσματά σας.

Γινόταν στη Λεωφόρο ένας αγώνας Κυπέλλου Παναθηναϊκός – Ηρακλής, αλλά ο τότε πρόεδρος Γ. Βαρδινογιάννης για κάποια μάλλον προσχηματική αφορμή δεν επέτρεψε την είσοδο του συνεργείου της ΕΡΤ που θα προέβαινε στη λήψη των ειδησεογραφικών στιγμιοτύπων.

Κατά σύμπτωση, στον αγώνα σημειώθηκαν διάφορα (διαιτητικά κι άλλα…) παρατράγουδα σε βάρος του Ηρακλή, τα οποία όμως τα έφαγε το σκοτάδι, καθώς ο Παναθηναϊκός δεν είχε επιτρέψει την είσοδο του τηλεοπτικού συνεργείου στο γήπεδο.
Το θέμα, ύστερα από εισήγηση του αθλητικού τμήματος, απασχόλησε αμέσως τη διοίκηση της ΕΡΤ, η οποία με μπροστάρη τον γενικό διευθυντή Γ. Ρωμαίο κατήγγειλε τον Παναθηναϊκό για τη στάση του και υπεραμύνθηκε του δικαιώματος πληροφόρησης του κοινού.

Ακολούθησαν σκηνές απείρου κάλλους, με τον Παναθηναϊκό άλλοτε διαμαρτυρόμενο και άλλοτε απειλούντα την ΕΡΤ, η οποία κλιμάκωσε την αντίδρασή της αποφασίζοντας να μποϊκοτάρει τα ματς των «πρασίνων» μέχρις ότου ο Παναθηναϊκός αναγνώριζε το σφάλμα του και εγγυάτο εγγράφως την ασφάλεια των συνεργείων της ΕΡΤ.

Οσο κι αν φαίνεται απίστευτο σήμερα, η κρίση τερματίστηκε μόνο όταν ο Γ. Ρωμαίος έλαβε μια επιστολή από την ΠΑΕ Παναθηναϊκός, με την οποία ικανοποιούντο τα ζητήματα που είχε θέσει η ΕΡΤ!

Και για την ιστορία, ξέρετε ποιος ήταν σ’ εκείνη την κόντρα υπεύθυνος επικοινωνίας της ΠΑΕ Παναθηναϊκός; Ο Ανδρέας Βγενόπουλος, δηλαδή το σημερινό πανίσχυρο αφεντικό της MARFIN, που πριν από λίγο καιρό είχε βάλει στο μάτι την Τράπεζα Πειραιώς, της οποίας κυριότεροι μέτοχοι είναι οι τότε εργοδότες του, οι Βαρδινογιάννηδες! Είδατε, λοιπόν, πώς γενικώς αλλάζουν οι καιροί;

Ας επανέλθουμε, όμως, στο μελαγχολικό σήμερα, για να προσθέσουμε ότι η ΕΡΤ, με την τακτική που ακολουθεί, δεν μεροληπτεί απλώς υπέρ των δύο μεγάλων, αλλά ταυτόχρονα με την όλη στάση της συμβάλλει στη διαμόρφωση της βαθμολογίας και την έκβαση της μάχης για τον τίτλο.

Κι αυτό συμβαίνει γιατί με την πολιτική που ακολουθεί («Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός έχουν σε όλα δίκιο») αναπόφευκτα επηρεάζει τους διαιτητές, οι οποίοι ξέρουν πια τι πρέπει να σφυρίξουν για να τύχουν επιεικούς κριτικής ή ακόμα και να εισπράξουν κάλυψη από τα… εντεταλμένα όργανα της δημόσιας τηλεόρασης. Η οποία δημόσια (που λέει ο λόγος…) τηλεόραση γίνεται ακόμα πιο πειστική προς τους διαιτητές, καθώς την ανάλυση των επίμαχων φάσεων την έχει αναθέσει στον πρόεδρό τους, ο οποίος αποδεικνύεται μετρ της ευλυγισίας, της ταχυδακτυλουργικής και της αποστολής αθώων μηνυμάτων!

Μα την αλήθεια, παρακολουθώντας την ΕΡΤ νομίζεις ότι ο Ολυμπιακός και ο Παναθηναϊκός δεν παίζουν με ελληνικές ομάδες. Εχεις την ψευδαίσθηση ότι τα σύνορα της χώρας είναι στον Ισθμό και στο Καπανδρίτι. Και σου δημιουργείται η βεβαιότητα ότι το ραδιομέγαρο της Αγίας Παρασκευής τελεί υπό την κατοχή «ερυθρολεύκων» και «πρασίνων».

Είναι τόση η ντροπή και η αγανάκτηση που νιώθω για την κατάντια του ενημερωτικού οργανισμού στον οποίο αφιέρωσα 13 (1979-1991) από τα καλύτερα χρόνια της δημοσιογραφικής μου ζωής, που συνήθως δεν μπορώ να παρακολουθήσω για πολύ μια εκπομπή ή μια ποδοσφαιρική μετάδοση. Κλείνω το κουμπί ή χαμηλώνω τον ήχο, για να μη βλέπω ή να μην ακούω δημοσιογράφους που προσπαθούν να κάνουν καριέρα στρατευμένοι αναγκαστικά στο πλευρό του Ολυμπιακού ή του Παναθηναϊκού, χωρίς να υπολογίζουν πόσο κακό κάνουν έτσι, πρώτα πρώτα στον εαυτό τους, κατόπιν στο ποδόσφαιρο και, τέλος, στην ελληνική κοινωνία, που δικαιολογημένα αγανακτεί με τα καμώματά τους.

ΥΓ.: Προς «καρχαρία» και λοιπά… αρπακτικά: οποιαδήποτε ένσταση έχετε για όλα αυτά, παρακαλώ να τη διατυπώσετε χωρίς ψευδώνυμα και καμουφλάζ. Συνεννοηθήκαμε; Νομίζω…

Advertisements

About athang

IT specialist, living at Thessaloniki, Macedonia, Greece
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

4 Responses to Από τον Φίλιππα Συρίγο με αγάπη προς την ΕΡΤ …

 1. Ο/Η Αποστόλης λέει:

  Καλά τα λέει ο Συρίγος.Μας τα έχουν πρήξει με αυτούς στην Αθηναϊκή Κυριακή.Μια εκπομπή καλή για το ποδόσφαιρο υπήρχε και την κατέστρεψαν και αυτή ο Πουρουπουπού, ο βλάκας ο Βαρούχας και η παρέα τους…

  Μου αρέσει!

 2. Ο/Η Παναγιώτης λέει:

  Ευτυχώς που υπάρχουν ακόμα ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ οι οποίοι σαφως και ξεχωρίζουν από τους «δημοσιογραφίσκους». Ο κ. Συρίγος φώναξε δυνατά αυτό που όλοι μας σιγοψυθιρίζαμε φοβισμένα. Δυστυχώς όμως έχουμε να κάνουμε όχι απλά με κουφούς αλλά με κουφόσκυλα. Πληρώνουμε την ΕΡΤ (και μάλιστα ακριβά) για να ακούμε κάθε Κυριακή βράδυ τον γλειώδη Πουρουπουπού και τον διορισμένο υπάλληλο του δημοσίου και τάχα καθηγητού διαιτησίας. Δυστυχώς ζούμε σε μια χώρα που την κυβερνούν οι Τράπεζες και οι 2 και μοναδικοί εκπρόσωποί τους (Κόκκαλης-Βαρδινογιάννης). Το κακό όμως αρχίζει και ριζώνει (αν ήδη δεν έχει ριζώσει εδώ και καιρό) και στην ΕΡΑ Σπόρ όπου αρχίζει και αυτή να εκδηλώνει πρασινοερυθρόλευκα γούστα της. Το μεγαλύτερο δυστύχημα όμως είναι ότι ο κόσμος ενώ γνωρίζει δεν έχει την δύναμη να εκφράσει την δυσαρέσκειά του. Άθελά μας συνεχίζουμε να τροφοδοτούμε αυτό το έκτρωμα και αυτό που με ανυσηχεί είναι για πόσο ακόμα. Την προηγούμενη φορά που ο Συρίγος είπε αλήθειες κάποιοι τον έστειλαν στο νοσοκομείο. Τώρα τί θα γίνει άραγε?

  Μου αρέσει!

 3. Ο/Η ΜΑΡΙΟΣ λέει:

  Αγαπητέ Φίλιππε,
  το αρθρο σου για την εκπομπή Αθλητική Κυριακή είναι οαση στην ερημο. Εχουμε πραγματικά αηδηάσει με αυτούς τους τύπους πού θέλουν να λέγοντε αντικειμενικοί ¨δημοσιογράφοι¨. Συνέκρινε αυτούς τους λεβέντες με τον Γιάννη Διακογιάννη π.χ. ε!! δεν ειναι ντροπή να κάθοντε στην ιδια καρέκλα αυτά τα καθοδηγούμενα τσιράκια με τον γίγαντα της ιδιας εκπομπής ??
  Ευτυχώς αγαπητέ Φίλιππε που υπάρχουν ακόμη ρομαντικοί σαν του λόγου σου και μπορούμε ακόμη και αναπνέουμε. Δές επίσης τι γίνεται και στα αλλα κανάλια με τις ενημερωτικές εκπομπές. Αλλα χάλια και χειρότερα.
  Ευχαριστώ για την φιλοξενία.

  Μου αρέσει!

 4. Ο/Η Γιάννης λέει:

  Μπράβο στον Συρίγο! Μόνο που πρέπει να ασχοληθεί και κανένας υπεύθυνος! Σα δε ντρέπονται οι κοπρίτες υπουργίσκοι γραμματείς και φαρισσαίοι χωρίζουν τους έλληνες φιλάθλους… Τσιράκια του κόκκαλη και του τζίγγερ! Αλλά τι περιμένεις από ανθρώπους που στο παρελθόν παρακάθησαν σε συνάντηση για την τιμωρία που υπέστη ο γαύρος, με προεδρεύοντα τον Σωκράτη! Βουλευτές του ελληνικού κοινοβουλίου δήμαρχοι κλπ…!!! Ουστ! Κοπριές!! σας σιχαθήκαμε!!!!

  Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s